Nationale Parken

In 1970 realiseerde de bevolking van Costa Rica zich dat hun mooie land het verdient om te worden beschermd, zodat toekomstige generaties ook nog van deze schoonheid zouden kunnen genieten. In dat jaar werd het Nationale Park-Systeem in Costa Rica ingesteld, en wordt over de hele wereld bewonderd. Costa Rica heeft een groter deel van het land, voor Nationale Parken weten te behouden dan enig ander land in de wereld – met 10,27% als Nationale Parken, beschermd door de Costaricaanse wet, en een additionele 17% gereserveerd voor bos- en Indianen-reservaten, toevluchtsoorden voor wilde dieren en bufferzones.

De Costaricaanse regering zet zich ook in voor het beschermen van gebieden van historisch en archeologische belang. Pre-Columbiaanse woongebieden en voormalige slagvelden worden beschermd met dezelfde ijver, als de regenwouden en de dierenreservaten. De bescherming van natuurlijke bronnen in Costa Rica heeft verstrekkende gevolgen, vanwege de geweldige biodiversiteit waaronder vele planten- en diersoorten op de rand van uitsterven staan.

Nationale Schatten

Het National Conservation Areas System (Sinac), opgericht door de regering in 1998, houdt toezicht op de bijna tweehonderd beschermde gebieden, met inbegrip van meer dan 50 dierenreservaten, 32 grote Nationale Parken, meer dan een dozijn bosreservaten en een handvol biologischereservaten. In de meeste gevallen is de toegang tot alle Nationale Park Systemen en Reservaat Systemen in Costa Rica goedkoop en gemakkelijk bereikbaar, hoewel sommige makkelijker te bereiken zijn dan andere. Het enige dat van bezoekers wordt gevraagd, is dat zij de noodzakelijkheid respecteren om deze waardevolle natuurlijke bronnen te beschermen.

Dit programma heeft de bevolking van Costa Rica en toeristen van over de hele wereld de mogelijkheid gegeven om de wonderen van de natuur te bewonderen en te onderzoeken, aangezien meer dan 75% van de flora en fauna van Centraal Amerika en meer dan 4% van alle diersoorten ter wereld zijn opgenomen in deze nationale schatten!

De Nationale Parken en toevluchtsoorden voor wilde dieren worden beheerd door het MINAE – Ministerio de Ambiental y Energia. In totaal wordt meer dan 25% van het landoppervlak van Costa Rica, beschermd door een van de lopende programma´s.

Ook interessant

Ballena Bay
Ballena BayHet Nationale Parque Marino Ballena werd opgericht als beschermd gebied voor diverse stranden aan de Zuidelijke Pacifische kust, evenals bultrug
Cahuita Nationaal Park
Cahuita Nationaal ParkCahuita National Park is kleiner dan de meeste andere parken in het Costaricaanse nationale park systeem, maar is zeker net
Corcovado
CorcovadoCorcovado is een van de plekken in Costa Rica met de meeste ongerepte natuurgebieden! Het Corcovado Nationaal Park beschermt een